Zadzwoń i zamów +48 888 484 138
Suszarki spożywcze do grzybów, owoców, ziół, warzyw są urządzeniami, które ułatwią dłuższe przechowywanie żywności. Suszenie pomaga na zachowanie wszystkich, ważnych wartości odżywczych w produktach spożywczych oraz zachowuje ich smak. Pomaga to w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Suszone jabłka czy banany w domowym zaciszu są z pewnością bardziej pewne niż te, kupowane w sklepach. Wprowadzenie zdrowych relacji z jedzeniem nie będzie już tak trudne, mając dostępne pełnowartościowe owoce czy warzywa. Grzyby zebrane jesienią, będą mogły być przechowane aż do Świąt Bożego Narodzenia, a nawet dłużej. Własnoręcznie suszone pomarańcze lub mandarynki powieszone w domu nadadzą pięknego aromatu. Zioła hodowane w ogródku można samemu wysuszyć i tworzyć własne kompozycje przypraw bądź herbat. Pozwoli to na zachowanie ich niezwykłych aromatów oraz nada daniom o wiele lepszego smaku niż mieszanki przypraw kupione w sklepie.
Wiele poziomów w suszarkach pozwala nie tylko na równomierne suszenie produktów, ale również na oszczędność zużycia prądu oraz czasu. Regulacja temperatury ułatwia wybór odpowiednej temperatury dostosowanej do rodzaju produktu, który poddajemy suszeniu. Zadaniem suszarki jest rzeczywiście wysuszyć produkt. Suszarki spożywcze do grzybów, owoców, ziół, warzyw dzięki specjalnemu systemowi wentylacyjnemu odpowiednio wysuszą żywność tak, aby zachować wszystkie wartości odżywcze. Do tego powietrze rozprowadzane jest równomiernie, co jest bardzo ważne w procesie suszenia. Można wybierać pomiędzy cylindrycznymi kształtami suszarek, a tymi bardziej prostokątnymi. Ściany urządzeń są transparentne, dzięki czemu widać przez nie porozkładane na sitach produkty.
Dzięki suszarkom spożywczym możemy pozwolić sobie na zdrowsze przechowywanie żywności. Kupowane w sklepach suszone produkty zazwyczaj są pokryte konserwantami oraz dużą ilością cukru. Nie można porównać ich do tych suszonych w domu. Dzięki temu suszarki pozwalają na spożywanie bezpieczniejszych dla naszego zdrowia produktów.
W sieciowych sklepach spożywczych, często można znaleźć suszarki w niskich i okazyjnych cenach. Przyciągające hasła przekonują nas o wysokiej jakości wykonania podobnych suszarek. Niestety często mija się to z prawdą. Wysoka jakość produktu przeznaczonego do oddziaływania na żywności jest bardzo ważna. Nasze suszarki do grzybów, warzyw, owoców i ziół są zbudowane z elementów, które są bezpieczne dla żywności poddawanej obróbce, a certyfikaty potwierdzają bezpieczeństwo.
Ważna jest również moc z jaką działa suszarka. Minimum mocy takiego urządzenia to około 200 W. Zbyt niska może nieprawidłowo rozprowadzać powietrze z umieszczonej grzałki, przez co owoce, zioła bądź warzywa nie będą prawidłowo się suszyć. W naszej ofercie jednak nie znajdą Państwo suszarki o tak niskiej mocy. Pojemność i ilość sit w suszarce też jest ważnym aspektem. Pozwala to na mniejsze zużycie energii i prądu kiedy produkty możemy suszyć w większej ilości "za pierwszym razem". Należy jednak pamiętać, aby produkty równomiernie rozkładać na sitach, aby ciepłe powietrze mogło odpowiednio wysuszyć żywność. Wyjmowane sita pozwalają na suszenie takiej ilości produktu jaką zamierzamy. Dzięki temu, można je również bez problemu umyć po suszeniu.
Bardzo ważnym aspektem przy wyborze suszarki do warzyw, grzybów czy ziół jest przede wszystkim regulacja temperatury. Dlaczego? Otóż każdy produkt wymaga innego potraktowania, aby zachował swoje aromaty oraz właściwości. Owoce i warzywa bogate w duże ilości wody oraz o twardszych strukturach muszą zostać potraktowane z większą mocą niż delikatne zioła bądź kwiaty zebrane w przydomowym ogródku.
O zużyciu energii również warto tutaj wspomnieć. W końcu proces prawidłowego suszenia żywności trwa do kilku godzin. Nie trzeba się jednak o to martwić i zaniechać pomysłu zakupu suszarki do grzybów, warzyw, owoców i ziół, ponieważ w naszej ofercie znajdują się energooszczędne urządzenia o wysokiej jakości wykonania.