Zadzwoń i zamów +48 888 484 138
Nie od dziś wiadomo, że na stan zdrowia i samopoczucie w największym stopniu wpływa dieta. Ta powinna być bogata przede wszystkim w kompleks witamin i minerałów. Wiele takich witamin zawartych jest w owocach i warzywach. Jednak niektórym trudno jest w ciągu doby spożyć odpowiednią ilość surowych produktów. W formie soków można dostarczyć ich większą i bardziej skoncentrowaną ilość. Ponadto, owoce i warzywa pod wpływem dłuższej obróbki termicznej potrafią tracić swoje cenne właściwości. W przypadku soków taki problem nie występuje. Posiadając sokowirówkę lub wyciskarkę można eksperymentować w kuchni i każdego dnia przygotowywać inne kompozycje smakowe. Warto też pamiętać, że własnoręcznie zrobiony napój to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Zarówno wyciskarka do owoców jak i sokowirówka zostały stworzone z myślą o wyciskaniu soku. Jednak oba te urządzenia bardzo się od siebie różnią. Jeśli planuje się zakup któregokolwiek z tych sprzętów, warto poznać wcześniej ich możliwości i specyfikę.
Wyciskarki do soków z łatwością radzą sobie z przerabianiem niestandardowych struktur. Dzięki nim można uzyskać sok nie tylko z popularnych warzywa i owoców ale również z warzyw liściowych czy ziół. Wyciskarki doskonale radzą sobie również w starciu z takimi drobnymi owocami jak na przykład borówki czy maliny. Zatem wyciskarka jest bardziej uniwersalna po tym względem niż sokowirówka.
Wyciskarki i sokowirówki posiadają zupełnie inne mechanizmy, co przekłada się na rodzaj uzyskanego soku. Te pierwsze urządzenia pozwalają uzyskać gęsty, treściwy sok z niewielkimi cząstkami owoców i warzyw. Natomiast sok z sokowirówki ma rzadką i klarowną konsystencję. Na powierzchni takiego napoju tworzy się charakterystyczna piana.
Warto również mieć na uwadze to, jak długo ma być przechowywana bomba witaminowa. Sok bez pasteryzacji z wyciskarki powinien być przechowywany w lodówce. W takim miejscu może stać nawet do 72 godzin. Natomiast sok uzyskany za pomocą sokowirówki najlepiej spożyć do 24 godzin po jego wyciśnięciu.
Wybór urządzenia powinien być też uzależniony od ilości soku, którą chce się uzyskać. Dla dużych rodzin zdecydowanie lepiej sprawdzą się sokowirówki, które potrafią przerobić dużo składników w krótkim czasie. Wyciskarki wolnoobrotowe są pod tym względem znacznie mniej efektywne. Spowodowane jest to niewielką liczbą obrotów (od 40 do 80 na minutę).
Dostępne wyciskarki do soku mają moc w przedziale od 100 do aż 450 W. Jakie urządzenie wybrać? Decyzja powinna być uzależniona od tego, z jakich owoców i warzyw zamierza się stworzyć napój. Z miękkimi składnikami bez trudu poradzi sobie wyciskarka o mniejszej mocy, do 150W. Dla fanów marchwi czy buraków polecane są z kolei urządzenia o zwiększonej mocy. Dobrze, gdy posiadają co najmniej 200W. Dzięki temu praca urządzenia będzie efektywniejsza. Najmniejsza moc przewidziana jest do wyciskania soku z cytrusów.
Dobrze jest szukać urządzeń do wyciskania soku, które wyposażone zostały w co najmniej dwustopniową regulację prędkości obrotów. Warto pamiętać, że prędkość nie przekłada się na uzyskiwanie ilości składników odżywczych. Jednak znacząco przekłada się na czas potrzebny do wyciśnięcia soku z owoców i warzyw. Zazwyczaj większe obroty sprawiają, że sok staje się bardziej klarowny.
Jednym z kluczowych elementów każdej wyciskarki i sokowirówki jest sitko. Warto zwrócić na nie szczególną uwagę podczas wyboru sprzętu. Najbardziej polecane są plecione mikro sitka wykonane ze stali nierdzewnej. Dobrze, gdy ostrze wzmocnione zostało tytanem. Pozwala to urządzeniu osiągnąć większą efektywność, która jest tak istotna.