Zadzwoń i zamów +48 888 484 138
Od smoothie oraz sosy, po soki i masła orzechowe, blender jest podstawowym urządzeniem w każdej kuchni. Dobry blender, bez zbędnego wysiłku, pomoże Ci w siekaniu, miksowaniu i przecieraniu różnych rodzajów składników. Jeśli starannie wybierzesz odpowiedni blender, z pewnością stanie się on jednym z najczęściej używanych narzędzi w Twojej kuchni.
Po pierwsze, ważne jest, aby mieć świadomość, że są różne rodzaje blenderów:
Wiele osób wybiera blender tylko w oparciu o cenę, ale jeśli zdecydujesz się na tańszy model, może okazać się, że jest on ograniczony w funkcjach i wszechstronności. Jeśli potrzebujesz go tylko do posiekania niektórych produktów lub przygotowania mrożonego napoju od czasu do czasu, prawdopodobnie wystarczy Ci blender z niższej półki z kilkoma prędkościami. Jednakże, jeśli chcesz eksperymentować z blenderem to bez wątpienia warto zainwestować w model o wysokiej wydajności.
Najlepiej poszukać blendera o mocy rzeczywistej (nominalnej) od 350-500 W. Blender o takiej mocy jest wystarczający dla większości okazjonalnych użytkowników. Pamiętaj, że im wyższa moc, tym głośniejszy może być blender podczas pracy. Poszukaj blendera z co najmniej dwiema prędkościami: niską, wysoką (wskazana jest też pulsacyjna). Blendery o wysokiej wydajności mają więcej prędkości, w tym ustawienia dla takich rzeczy jak: smoothie, zupy, puree i kruszenie lodu. Jeśli planujesz używać blendera do suchych produktów, poszukaj ostrzy do pracy na mokro i na sucho, aby ułatwić różne rodzaje blendowania.